Indagra 2019

Privatizare

Privatizarea Semănătoarea, întinsă pe parcursul a aproape trei ani, a fost una dintre privatizările cu probleme. Societatea și-a întrerupt activitatea pe 26 noiembrie 1998 din cauza datoriilor foarte mari acumulate. La începutul anului 1999 Fondul Proprietății de Stat a hotărât trecerea societății în lichidare administrativă, după ce anterior Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Semănătoarea SA a decis deschiderea procedurii de faliment a societății.

Din cele trei licitații nereușite cea mai importantă ofertă a venit din partea New Holland Agriculture (CNH), firmă de top la nivel mondial, în valoare 50 de milioane de dolari. New Holland garanta piețe de desfacere prin rețeaua sa de marketing și distribuție, iși asuma investiții masive în retehnologizare, asigura locuri de muncă pentru 1050 angajați. Firma New Holland a renunțat datorită faptului că sindicateleși anumiți politicieni sau opus, aceștia folosind sloganul „nu ne vindem țara”, New Holland Agriculture (CNH) plecând în Polonia unde are una dintre cele mai mari unități de producție din Europa.

Acestă tactică, a sindicatelor în colaborare cu politicenii, de a influența opinia publică cu slogane de genul „nu ne vindem țara” nu este unicat, ea fiind folosită și în cazul altor privatizări a unor sociatăți comerciale falimentare ce funcționau cu mari pierderi și fuseseră devalizate de capital dar cu active importante sub forma unor suprafețe mari de teren în orașele Romaniei.

După acțiunile violente ale sindicatelor Fondul Proprietatii de Stat vinde, cu acordul sindicatului salariaților de la Semănătoarea, 56,7% din acțiunile societății catre MYO-O S.A, în final MYO-O preluând 89% din acțiunile Semănătoarea SA, achiziționând peste 40 hectare în intravilanul orașului București cu numai 1,1 milioane dolari. Firma MYO-O, societate cu capital integral românesc și deținută de Ion Radulea, a fost înființată în anul 1993 având ca obiect de activitate comerțul cu mașini și utilaje agricole produse de Tractorul Brașov și Semănătoarea București.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sem%C4%83n%C4%83toarea
Sursa foto: https://foto.agerpres.ro/

Mai putine combine pentru Semanatoarea

Privatizarea Semanatoarea, intinsa pe parcursul a aproape trei ani, a fost una dintre privatizarile cu mari probleme. Societatea si-a intrerupt activitatea pe 26 noiembrie 1998 datorita datoriilor foarte mari acumulate. La inceputul anului 1999 Fondul Proprietatii de Stat a hotarat trecerea societatii in lichidare administrativa, dupa ce anterior Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Semanatoarea SA a decis deschiderea procedurii de faliment a societatii.

In urma a trei licitatii nereusite si a renuntarii la o oferta de 50 de milioane de dolari venita din partea New Holland, Fondul Proprietatii de Stat vinde, cu acordul sindicatului salariatilor de la Semanatoarea, 56,7% din actiunile societatii catre MYO-O S.A., pretul de oferta fiind de 68.630 lei/actiune. In prezent MYO-O desine 86,7% din actiunile Semanatoarea dupa ce la jumatatea lunii august capitalul companiei a fost majorat la 213,8 miliarde de lei.


Sursa: https://www.zf.ro/companii/mai-putine-combine-pentru-semanatoarea-2991724

Sursa foto: https://foto.agerpres.ro/